Menu Luk

Sælg din andel selv

Selv salg af bolig

Efter en lang periode, hvor andelsboliger gradvist er blevet mere og mere populære, vælger mange af de danske andelshavere i dag at sælge deres bolig uden brug af ejendomsmægler.

Der kan bestemt også være penge at spare, hvis man vælger at sælge selv. Det er dog vigtigt, at man har styr på de love og regler, der gør sig gældende på andelsmarkedet. Læs med, får et par af de vigtigste råd, til dig der skal til at sælge.

Undersøg din forenings regler

De forskellige andelsforeninger har forskellige regler. Hos nogle foreninger, skal boligen først tilbydes folk, der står på en intern venteliste. Hos nogle skal der udføres både el- og sanitetseftersyn, før boligen kan sælges.

Mange foreninger stiller også krav til, at man skal have en vurderingsekspert forbi, der kan vurdere værdien af det arbejde, der er blevet udført i andelen. Sørg for at gør forarbejdet, før du stiller boligen til salg, og undersøg de vedtægter, som gælder i din andelsforening.

Du kan som oftest finde oplysninger om din andelsforenings vedtægter på deres hjemmeside. Læs mere om salg af andelsbolig og bliv klogere på alt det, du skal vide, før du sælger.

Nøgleoplysningsskema

Efter ændringerne i Loven om andelsboliger trådte i kraft 1. januar 2014, har det været lovpligtigt for sælger at udlevere et nøgleoplysningsskema til køber. Nøgleskemaet skal indeholde en række informationer om boligen, bl.a. prisen, og hvordan denne er blevet udregnet. Det skal også fremgå, hvilke forbedringer sælger har tilført boligen, samt disses værdi. Eventuelt medfølgende møbler skal også fremgå af skemaet.

Bemærk, at nøgleoplysningsskemaet udleveres af andelsforeningens bestyrelse. Bestyrelsen skal have udleveret nøgleoplysningsskemaet til sælgeren senest 10 dage efter, at sælgeren har indleveret alle de nødvendige oplysninger for bestyrelsen. Derfor må der endnu en gang slås et slag for, at man som sælger hurtigst muligt får indsamlet de selvsamme oplysninger.

Driften af nøgleoplysningsskemaerne er i dag overgået til erhvervsstyrelsen, hvilket stiller øget krav til foreningen om korrekt håndtering af skemaet. Derfor har de påkrævede eftersyn, eks. el- og VVS-eftersyn  også sin berettigelse, da andelsforeningen står til ansvar for ukorrekt angivelse af skemaet, lige så vel som sælger. 

Annoncering

Hvis ikke din forening anvender en intern eller ekstern venteliste, er det vigtigt at du rækker så bredt ud blandt de potentielle købere som muligt. Der findes i dag et hav af portaler, hvorfra andelsboliger nemt kan udbydes. Nogle af disse er gratis, mens andre tager et mindre gebyr, ofte for en bedre service. Brug også sociale medier som Facebook til at udbyde din bolig. Husk at jo bredere du når ud, des bredere udvalg af potentielle købere.

Vil du spare mægleren væk, og virker selvsalg overskueligt for dig, så står markedet kun og venter på dig. Carpe Diem.