Menu Luk

Prydbuske i en have er en fryd

Prydbusk

En prydbusk er en busk, der ikke bærer bær eller frugter. Dens hoveformål er derfor at pryde haven eller at skabe læ eller niveauforskelle. Den kan være glimrende som baggrund for blomster eller græsser, der dermed kommer mere til sin ret.

At indrette sin have med prydbuske og andre skønne planter kan sammenlignes med at male et maleri eller at skabe en installation. Det er derfor en stor fordel at have en vis sans for komposition og farver. Har du ikke det, kommer du nok til at få det, når du igennem flere år har arbejdet med at anlægge din have.

At komponere et bed

Når du skal komponere et bed i haven, så kan du for eksempel tænke i højdeforskelle. Det vil sige, at du får skabt en baggrund, en mellemgrund og en forgrund. I den forbindelse vil en busk fint kunne anvendes som mellemgrund. Bag dem kan du så plante de højere træer, og foran buskene kan du placere blomsterne.

For at skabe et harmonisk bed kan du for eksempel tænke i planternes farver og deres tyngde. Hold dig til den samme farveskala med enkelte afstikkere og husk også at blande de lette og de tungere planter, så der bliver en vis ligevægt. Dermed skabes der mest ro i bedet.

Det bør være sådan, at enhver plante i bedet kan ses og kommer til sin ret. Det skal helst være sådan, at der ikke er nogen planter, der dominerer det samlede udtryk for meget.

De forskellige prydbuske

Prydbuske findes i et utal af sorter. Nogle er stedsegrønne, andre er løvfældende. Nogle blomstrer i månedsvis, andre blomstrer kun kortvarigt. Nogle dufter himmelsk, og andre lufter ærligt talt ikke særligt godt. Nogle bliver temmelig høje, andre er dværgvækster.

Desuden findes de i et hav af farver og tyngder, så det kan faktisk være lidt af en kunst at finde de prydbuske, der vil klæde dit bed bedst.

Er du i tvivl, så kan du søge vejleding på en planteskole, eller du kan for eksempel klikke her og blive meget klogere på buske, træer, udeplanter og så videre. Du vil kunne få god information og vejledning i forhold til alle aspekter af havehold – her iblandt det, der har med de mange prydbuske at gøre.

Det er i det hele taget en god idé at holde dig løbende informeret om havebrug. Det er et stort område, og det kræver en del viden og/eller erfaring at få skabt en have, som er nøjagtigt lige så dejlig, som du ønsker dig den.

Den rette næring til busken

Alle planter har glæde af noget ekstra næring. De får efterhånden drænet den jord, de står i for næringsstoffer, og derfor kan de godt komme til at trænge til noget at leve af. Det gælder også for prydbuske. Her bør du sætte dig ind i, hvad den enkelte busk har godt af.

Hvis du for eksempel har en rododendron, så skal den helst have noget surt jord. Har du ikke det i din have, så kan du tilføje busken noget særligt næring til surbundsplanter. På samme måde kan du undersøge, hvad dine øvrige buske kan have glæde af at få tilført.

Du kan ikke bare give samtlige planter den samme form for gødning. Vil du have den bedste effekt, så må du give dem hver især den rette gødning i den rette mængde.

Beskæring af prydbuske

De fleste buske kan fint stå og passe sig selv. Hvis de kommer til at optage for meget plads, eller du gerne vil trimme dem lidt, så kan du sagtens beskære dem. Pas bare på, at du ikke får beskåret dem for hårdt. Det kan skæmme deres udseende, og det kan være svært for busken at vokse sig stærk igen.

For nogle buske vil det dog være sådan, at det nærmest er nødvendigt at skære dem ned hvert år. Det har for eksempel en sommerfuglebusk godt af. Den skal nok komme stærkt igen. Bliver den ikke beskåret hårdt, så kan den vokse sig meget høj og blive lidt ranglet.

Her handler det også om at sætte dig ind i, hvordan du bedst muligt behandler den enkelte busk. Start med en enkelt eller nogle få, som du så kan lære at kende, inden du sætter nogle nye ned i jorden.